Designtips

Indretningsarkitekt og designer John Zoffmann giver her et par fif til, hvordan du får succes med din boligindretning.

John-Zoffmann.jpg1. Overvej, om rummet skal være et privat rum, et socialt rum eller et prestigerum. Så kan du nemmere beslutte, hvad pengene skal bruges til.

2. Find en æske, evt. en stor støvleæske. Fyld den med udklip - med inspiration, farver, fotos, små ting, materialeprøver osv. Læg hellere for meget end for lidt i den, du kan altid sortere senere. Hvis I er flere til at beslutte, så lav en kasse hver især uden at se, hvad de andre lægger i deres kasse. Bagefter kan I vise hinanden jeres ting og forklare tankerne bag og på den måde finde frem til et fælles look. Brug gerne god tid til denne fase, den er super vigtig. Lav en planche i mindst A2 over det valgte look og brug den som en guideline for din indretning.

3. Lav et budget, så du ikke får kedelige overraskelser og ikke har råd til de små gode ting til sidst.

4. Når du vælger farven på væggen, så vælg efter hjertet og ikke efter, om den kan stå neutral når du skal flytte eller sælge senere. Farver har en stor virkning på dit sind og humør.

5. Gem ikke på møbler, du føler, at du bør eller skal gemme - møbler, der ikke passer til dig mere. Det kan fx være gammelt arvegods, du egentlig ikke har brug for. Giv det væk, sælg det eller smid det ud.

6. Trægulve er måske nemme at passe, men tæpper holder støv nede i rummet, og hvis de støvsuges regelmæssigt, giver det faktisk et bedre indeklima. I rum med trægulve hvirvler støvet rundt i rummet.

7. Tænk på lyset. Ofte køber man pærer, når man har fri i dagtimerne og derfor ikke tænker på, hvordan lamper mm. virker om aftenen. Fordelen ved en gammel lysekrone er, at den giver rummet det generelle lys, hvor mange ofte kun har punktlys. Sæt evt. en lysdæmper på det generelle lys, så du kan skrue ned for lyset, når du vil hygge. Tænk på at forskellige lyskilder - halogenpærer, glødepærer, sparepærer osv. - har en forskellig farvetemperatur.

8. De små detaljer gør, at rummet virker optimalt og gennemført.

9. Hvis du bryder en væg ned, er lys og kontakter ofte ikke særlig godt placeret. Sæt penge af til en bedre el-løsning.

10. Din bolig fortæller, hvem du er, så giv den gas!